Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az anime?? O_O

 

 

  

Mi az anime?

Az anime egyszerűen megfogalmazva a japán animációt jelenti. Az anime japán szó, de az angol "animated" kifejezésből vették át japánban.
Az anime technikáját tekintve megfelel nagyjából a hazai rajzfilm fogalomnak. Azonban a kettő minden más tekintetben teljesen különböző!
Az anime nem a nyugati rajzfilmek keleti párja, hanem a mozgóképes médiacsoporton belül az élőszereplős filmek, és a rajzfilmek mellett egy azokkal azonos rangú kategóriát képvisel, amely magyarországon nem ismert.
Az, hogy a japán animációt magyarországon a rajzfilmekkel azonosítják, annak köszönhető, hogy az animáció definíciójában kizárólag a készítésének technológiája szerepel: Az animáció olyan mozgókép, ahol a mozgás illúziójához minden egyes kép fázis külön készül el.
A legtöbb félreértés az anime megítélésével kapcsolatban abból adódik, hogy a nyugati kultúrában a rajzfilmek, tehát animációs filmek a gyerek nézőközönség számára készülnek.
Japánban viszont az anime önálló médiaként tagolódik műfajokra, a nyugati élőszereplős filmeknek megfelelően. Így létezik gyerekeknek készülő, és nem gyerekeknek készülő anime is. ennek a ténynek az ismeretében sok félreértés, és az anime negatív megítélése is elkerülhető lenne a nyugati országokban.
Japánban évente több ezer anime sorozat készül el. A filmstúdiókkal egyenrangú, híres és hatalmas anime-stúdiók működnek, óriási piaccal. így tehát ha valaki japánba utazik, elkerülhetetlen hogy szembetalálja magát az animével, amely a mangák mellett szorosan kötődik a japán emberek életéhez.
Az anime rendelkezik több olyan jellegzetes jeggyel, melyek alapján az is felismeri, hogy japán animációról van szó, aki egyáltalán nincs otthon a témában. Ezeknek a jellegzetességeknek alapja a japán kultúrából és életfelfogásból adódik, amely alapvetően különbözik az európai felfogástól.
A túlidealizáltság, szélsőséges romantika éppúgy a japán életfelfogásból ered, mint a halál, erőszak erősen naturális ábrázolása, vagy akár a szexuális nyíltság, ami még a gyerekeknek szóló animékben is gyakran előfordul.
Európai szemmel sok embernek nehéz ezeket megérteni és elfogadni, nem negatívan megítélni ezt a számunkra ismeretlen szemléletmódot. Az európára jellemző biblikus gondolkodásmód, a dolgok mesterségesen jóvá és rosszá választása, a tabuk jelenléte a keleti világ számára ismeretlen. Ez a fajta szemléletmód alapvetően meghatározza az animét.
A jellegzetes jegyek nem merülnek ki a külsőségekben. A történetek komplexitása és mondanivalója, a karakterek kidolgozottsága nagyon gyakran a filmeket is felülmúlja, természetesen mindez műfaj-, és célközönség-függő.
Nagyon nehéz általánosságban beszélni az animékről, mivel minden anime más. Lehet ugyan csoportokra osztani, mint gyerekeknek és felnőtteknek, vagy lányoknak és fiúknak készült anime, megkülönböztethetünk műfajokat, mint akció, vígjáték, történelem vagy sci-fi. De minél több animét ismer meg valaki, annál nehezebb általános érvényű szabályokat megfogalmazni. Érdemes tehát az animének egy kis időt szentelni, mielőtt elítélnénk vagy beskatulyáznánk.

 

Ha még nem tudnád mi az az anime, de idetévedtél, most megmondom. Az anime egy japánban készült rajzfilm. Nagyon szépen ki van dolgozva. A szereplők, a háttér, minden csodaszépen rajzolt. Vannak animék, amiket nem szinkronizálnak le magyarra, de attól még megtudod nézni. Nagyon sokféle anime létezik. Általában a mangából csinálják az animét. A manga annyit tesz: képregény. Amit a mangákról tudni kell, az, hogy fekete fehérek, és hátulról előre kell olvasi, mivel a japánok is így olvasnak. Na de térjünk vissza az animékre. Az animék sokfélék lehetnek. Egészen kicsi kortól készítenek animét, a komoly, felnőtteknek szólókig. Vannak korhatáros animék, de legtöbb bárkinek való. Vannak romantikusak, harcosak, véresek, viccesek, komolyak, szomorúak... Mindenki megtalálja a kedvére valót.